Ik wil me op fotografiegebied niet beperken tot alleen sport en dan met name auto's en rally. Ik wil veel meer en dat reikt van bruiloften tot bedrijfsfotografie. Daarom heb ik in de afgelopen jaren een aantal workshops gevolgd bij Frank Doorhof in Emmeloord. Hij is één van de allerbeste Nederlandse fashion en glamourfotografen. Daarnaast is hij instructeur bij Kelby Training (de photoshop goeroe uit de VS). Frank staat bekend om zijn unieke gebruik van licht in zijn foto's. En daar bewonder ik hem om. Ik heb heel veel van hem geleerd op het gebied van sturen van een model en sfeerlicht in foto's. En ik merk dat nu ook in mijn sportfotografie. Voor mijn gevoel ben ik toch een tikkie anders gaan fotograferen. 

Tijdens de laatste workshop die ik in Emmeloord volgde kwam het gesprek, hoe kan het ook bijna anders, op het vastleggen van snelheid. Frank had foto's gemaakt voor een importeur van scooters en vroeg ons als cursisten of wij de 2 foto's van zijn hand uit de folder konden halen. Door zijn unieke en daardoor bijzonder herkenbare stijl van fotograferen was dat voor mij een fluitje van een cent. Toen ik de pagina omsloeg zag ik een foto die een rijdende scooter voor moest stellen. Deze was niet door Frank gemaakt, maar door de vaste fotograaf van de importeur. En het was zo slecht gedaan dat mijn tenen spontaan krom stonden in mijn schoenen. Het leek wel of die foto een complete ijstijd mee had gemaakt, want alles was bevroren. Niet bepaald een snelheidsfoto dus. Vervolgens heb ik lang met Frank gepraat over het fotograferen van snel bewegende objecten. Het ontlokte hem uiteindelijk de opmerking dat voor mij het vastleggen van snelheid een fluitje van een cent was en dat hij daar toch wel moeite mee heeft. Waarop ik antwoordde dat hij zijn hand niet omdraait voor een fotosessie met een model en het bedenken van een lichtsetting, wat voor mij weer moeilijk is.

Begin dit jaar zag ik op Twitter een oproepje van Frank waarin hij gastbloggers op zijn site zocht. Meteen schoot mij ons gesprek over snelheid door mijn hoofd en ik stelde hem voor een gastblog over het vastleggen van snelheid te schrijven. Frank reageerde erg positief en zo toog ik aan het werk. Het vreemde is, en dat had Frank heel goed gezien, dat het instellen van mijn camera om snelheid vast te gaan leggen inmiddels zo'n routine geworden is, dat ik goed na moest denken om op papier te krijgen wat ik nu allemaal doe. Bovendien is de site van Frank hoofdzakelijk in het Engels, maar dat is voor mij gelukkig niet het grootste probleem. Enkele dagen later en na heel veel schrappen was er een korte en bondige blog overgebleven en die heb ik bij Frank ingeleverd.

Ik heb een aantal foto's meegestuurd van zaken die ik mijn gastblog behandelde. Achteraf gezien waren het bijna allemaal foto's uit 2010 en dat was onbewust. Er zaten ook twee 'oudjes' tussen. Marcel Piepers in de waterbak van Almere in 2008 en Ger Haverkate springend op een verkeersdrempel op de KP Notter van de Hellendoorn Rally 2007. Ik ga ze hier niet allemaal neer zetten, want op 14 januari heeft Frank mijn gastblog geplaatst op www.frankdoorhof.com. Je kunt hem nog nalezen via deze directe link: http://www.frankdoorhof.com/site/?p=810#more-810

10_didam_0220 08_lga_r_1037
10_tsr_1062 10_tsr_0064