Sinds een jaar of 5 krijg ik, samen met collega Ton Timmer, van de krant waar we beiden veel voor werken de opdracht om sfeerreportages van de carnavalsoptochten te maken. In het Betuwse zijn er in totaal 10 optochten die binnen het verspreidingsgebied van de diverse edities van het Gemeente Nieuws vallen. De afgelopen jaren verdeelden we de optochten keurig 5 om 5. Begin vorige week kreeg ik de definitieve opdracht om de optochten weer vast te gaan leggen en de vraag of ik alles wilde coordineren zodat we geen doublures in de krant zouden krijgen. Dus stuurde ik Ton een mailtje dat we de we opdracht weer gekregen hadden. Ik stelde voor om ieder de gebruikelijke optochten vast te leggen. 's Avonds laat kreeg ik antwoord van Ton. Hij kon dit jaar niet aanwezig zijn in verband met andere werkzaamheden.

 11_angeren_0005

In eerste instantie schrok ik daarvan en ik zag de complete opdracht de mist in gaan. Ik zou zelf één optocht extra kunnen doen, die van Lent op zaterdag. Zondag zou ik mijn gebruikelijke vijf optochten kunnen doen, te weten Elst, Doornenburg, Angeren, Bemmel en Gendt. Maar dan nog zat ik met een probleem voor de optochten in Haalderen, Oosterhout, Huissen en Driel. Het probleem zit hem er in dat zeven van deze optochten tussen 13.00 uur en 14.15 uur beginnen. Haalderen klokslag 13.00. Elst en Doornenburg om 11 over één, Oosterhout en Angeren om  half twee, Huissen om 14.00 uur en Driel om 14.15 uur. Als je dan weet dat de optochten in Doornenburg, Haalderen en Driel relatief klein zijn dan mag duidelijk zijn dat je over bovennatuurlijke krachten moet beschikken om alles in je eentje voor elkaar te kunnen boksen.

11_bemmel_0006 

Toen ik het afzeggen van Ton doorgaf aan de krant, zei ik meteen dat ze gerust konden zijn. Ik zou er voor zorgen dat er van alle 10 de optochten foto's kwamen. Al had ik op dat moment nog geen pasklare oplossing voorhanden. Twee dagen ben ik tussen de bedrijven door aan het puzzelen geweest hoeveel optochten ik zelf zou kunnen doen, maar laten we eerlijk zijn: als er zeven optochten binnen een uur en een kwartier na elkaar beginnen is dat geen doen. Dus moest er een tweede fotograaf bijkomen. Natuurlijk had ik vriend en collega Edwin Nieuwenhuis (www.edfo.nl) kunnen benaderen, maar dat stuitte op een paar praktische problemen. Edwin was gisteren druk op Circuitpark Zandvoort en bovendien was enige kennis van de lokale Betuwse wegen van belang om niet achter een praalwagen die van de ene naar de andere optocht rijdt klem te komen zitten. Gelukkig had ik nog een alternatief achter de hand, en dat werkte. Hij zegde toe en wilde de optochten in Haalderen, Oosterhout, Huissen en Driel voor zijn rekening nemen, maar hij wilde zijn naam niet in de krant. Dat was natuurlijk makkelijk te regelen. Er viel een loden last van mijn schouders vrijdagochtend en inmiddels had ik ook de routes van de optochten die de inhuurfotograaf ging doen binnen.

11_Elst_0032 

Zaterdagmiddag begon ik zelf om kwart voor twee met de optocht in Lent. Helaas speelde het weer niet echt mee, want de lucht was grauw en grijs. Niettemin werden de foto's mooi. Na mijn terugkeer uit Lent reed ik samen met de ingehuurde fotograaf de route die hij zou gaan volgen af. Van Elst naar Haalderen en vervolgens door naar Oosterhout, Huissen en Driel. Om even na zes uur 's avonds zaten de voorbereidingen voor het grote avontuur van de zondag er op. Accu's aan de laders, kaarten leeghalen, camera's klaar zetten en het kon gaan gebeuren. Zondag om 12.15 vertrokken we met twee teams om de resterende negen optochten vast te leggen. Ik begon in Elst, terwijl team 2 zich naar Haalderen begaf. De optocht in Elst begon, in tegenstelling tot vorig jaar, keurig op tijd. Die in Haalderen ook. Om half twee was ik in Elst klaar en spoedde ik mij naar Doornenburg. Onderweg kwam ik tussen knooppunt Ressen en het einde van de A15 team 2 tegen dat zich naar Oosterhout verplaatste. In Haalderen werd ik opgehouden doordat de optocht de Van der Mondeweg, de enige doorgaande weg naar Gendt en Doornenburg, gebruikte voor de optocht. Daardoor kwam ik met wat vertraging in Doornenburg aan waar ik in 20 minuten mijn foto's maakte. Daarna was het als een raket door naar Angeren. Waar ik om even voor half drie klaar was. Vanaf dat moment kon er wat ontspanning optreden want er was een half uur tijd om van Angeren naar Bemmel te rijden.

 11_Huissen_0018

Team 2 had zo zijn eigen wetenswaardigheden. De optocht in Oosterhout had, en dat gebeurt nu eenmaal bij carnavalisten, wat vertraging opgelopen. Dus kon er niet op het van te voren bedachte punt gefotografeerd worden. Gelukkig was de tocht zo gevonden, Oosterhout is nu eenmaal niet zo groot. Daarna moest hij zich nog eenmaal haasten om in de nauwe straten van Huissen Stad de optocht vast te leggen waarna de reis eindigde in Driel met de optocht daar. Ondertussen was ik klaar in Bemmel, waar de optocht ook relatief klein is en was ik teruggekeerd naar de thuisbasis. Op het moment dat Team 2 arriveerde was ik al volop bezig met uitzoeken van de foto's en kon ik snel de kaarten leeghalen van het tweede team. Om even na 18.00 heb ik nog gauw een hapje gegeten en ben weer in de auto gestapt om naar Gendt te gaan. In de afgelopen jaren ben ik door schade en schade wijs geworden als het om de route naar Gendt gaat voor de verlichte optocht. Deze optocht trekt praalwagens vanuit de wijde omgeving en die moeten allemaal over die ene weg waar ik 's middags al vast had gestaan voor de optocht van Haalderen. Dus koos ik er al in Bemmel voor om de dijk te nemen in de richting van Gendt. Terwijl ik rustig over de dijk richting Gendt reed, zag ik uit mijn ooghoeken het verkeer op de Van der Mondeweg stapvoets in de richting van Gendt kruipen.

11_Lent_0123

Het moet me echter van het hart dat de optocht in Gendt, hoewel erg leuk om te zien, best tegenvalt als je al negen optochten in beeldmateriaal vastgelegd hebt. Er rijden wagens mee in Gendt die ik daar al voor de derde keer dat weekeinde zag. Dat mocht de pret echter niet drukken want een optocht in het donker is een aparte gewaarwording. Nadat de optocht afgelopen was, spoedde ik me weer naar huis en begon ik met de verdere bewerkingen van de foto's. Even voor 23.00 ging de eerste mail met foto's voor Het Gemeente Nieuws er uit en drie kwartier later lagen alle tien de optochten in Bemmel op de redactie. Ik denk dat de manier waarop we het aangepakt hebben uitzonderlijk goed gewerkt heeft, en eerlijk gezegd: het smaakt naar meer. Wat mij betreft doen we ze volgend jaar weer alle tien.

11_Gendt_0080

11_Haalderen_0027

11_doornenburg_0007

11_Oosterhout_0009

11_Driel_0014