De ene tak van fotografie is de andere niet. Je hebt specialisten en specialisten. Dan is het leuk als er een keer een kruisbestuiving van twee typen fotografen plaatsvind. Ik ben zelf groot geworden in de sport- en evenementenfotografie, maar wil mij heel nadrukkelijk niet beperken tot die categorieën. Datzelfde geld ook voor Ron Rutgers van Foto Concept uit Kraggenburg. Tijdens de zaterdag van de Tank S Rally vond er een kruisbestuiving plaats tussen mijzelf (samen met vriend en collega Edwin Nieuwenhuis) en Ron.

Ron houdt zich met Foto Concept vooral bezig met modelfotografie, fotografie voor beauty en welness bladen en productfotografie. Ik bewonder zijn stijl en de manier waarop hij in staat is de mooiste foto's te maken voor zijn doelgroep. Ik volg Ron al langere tijd via twitter en facebook en we hebben regelmatig via deze social media sites contact. Toen ik hem uitnodigde om tijdens de Tank S Rally, die vrijwel voor zijn voordeur gehouden wordt, met mij op pad te gaan om de sportfotografie aan den lijve te ondervinden, was hij direct enthousiast.

Zo gezegd zo gedaan en op zaterdagochtend pikten Edwin en ik Ron in het zenuwcentrum van de Tank S Rally, Het Voorhuys in Emmeloord, op. Eerst heb ik Ron op eenvoudige wijze de principes van de rallysport uitgelegd. Dat vond ik belangrijk om gedurende de dag niet verrast te kunnen worden. Rally blijft immers een snelheidssport en een auto die niet meer onder controle is wordt een ongeleid projectiel. Na een half uurtje uitleg wist Ron ongeveer wat hij kon verwachten en vertrokken we naar de eerste klassementsproef.

12_tsr_1129
Ron in actie op de KP Kamperveen

Eenmaal op de Zwartendijk in de omgeving van Kampen aangekomen overstelpten we Ron met tips en tricks om tot goede actiefoto's te komen. Toen ook bleken de verschillen in aanpak van de fotografie tussen Ron en ons pas goed. Ron is, vanwege zijn specialisaties, een fotograaf die ageert. Daarmee bedoel ik dat hij rustig de tijd kan nemen om belichting en houdingen te perfectioneren. Edwin en ik zijn fotografen die reageren, waarmee ik bedoel dat wij er op gericht zijn om snel te handelen en in te spelen op een situatie. Ron bleek een snelle 'leerling' en de foto's die hij tijdens de, voor hem bijzonder vermoeiende, dag maakte zijn vele malen beter dan mijn eerste rallyprobeersels.

12_tsr_1029

Nogmaals Ron (wit hesje in de achtergrond) in actie op de KP Kamperveen

Aan het einde van de dag, vlak voor de avondproeven, begonnen de hoeveelheid informatie die ik over hem heen spoelde en de onwennigheid van Ron met het fenomeen rallyfotografie hun tol te eisen. Door vermoeidheid ging hij niet meer mee naar de Nagelerweg. Wel spraken we af dat er een vervolg op deze dag komt, waarbij wij met zijn drieën een keer de studio in duiken bij Ron. En dan mag hij ons overspoelen met informatie, tips en tricks over modelfotografie. Ik durf te wedden dat wij na die sessie net zo moe zijn als Ron na een dagje rallyfotografie.

Ron maakte ook een korte video-impressie van zijn dag.