In 2018 sloot ik de opleiding natuurlijk licht fotograaf van Willie Kers af met de eindopdracht die ik “Crisis? What crisis!” had genoemd. De foto en ook de titel van de foto waren geïnspireerd door het gelijknamige album van Supertramp. De foto zelf inspireerde mij tot een complete serie waarin ik van albumhoezen een remake met een eigen twist en mijn eigen verhaal erbij zou gaan maken.
Het heeft even geduurd, maar hier is de tweede foto uit de serie die ik “Twisted Covers” heb genoemd.

De tweede foto is getiteld “Face Value” naar het album van Phil Collins. Waarom de keuze voor dit album? Allereerst omdat het nummer “In the air tonight” er op staat met de meest fameuze drumbreak ooit. Ik herinner me dat ik in 1981 in Nijmegen was om een LP te gaan kopen. Eigenlijk had ik het plan om een ander album te kopen, maar ik liep bij de platenzaak (Kroese in de Molenstraat en hij bestaat nog steeds) naar binnen precies op het moment dat de drumbreak in “In the air tonight” door de winkel schalde. Ik was meteen om en kocht Face Value.

Maar Face Value staat voor mij ook voor een soort van ijdelheid. Ik vond mezelf nooit ijdel of modieus. Aan kledingrages deed ik nooit mee, maar ik kon en kan het niet verdragen als kleding of schoenen kapot of smerig waren of zijn. Scheren deed ik zelfs maar eens per week. Ook moest mijn voetbaltenue er altijd picobello uitzien. Shirt in de broek, sokken netjes tot net onder de knie opgetrokken, scheenbeschermers mooi recht. En later toen ik van de verdediging naar onder de lat verhuisde als keeper, moest ik persé witte sokken hebben en matching keepershandschoenen. Dat ging zelfs zover dat de zwarte sokken die bij het tenue zaten na twee jaar nog steeds ongebruikt waren omdat ik mijn eigen witte sokken had gekocht. Toen ik in militaire dienst was werd mijn moeder helemaal gek van me, want ik wilde 3x per week een schoon tenue aan. Dus achteraf bezien was ik best wel ijdel op bepaalde vlakken. Verstand en besef komen met de jaren zullen we maar zeggen.

Tegenwoordig staat Face Value voor mij ook voor de, in mijn ogen, misplaatste schoonheidsidealen waar men zich aan moet houden gedwongen door Social Media. Voor mij is iedereen gelijk en heeft iedereen, of je nu dun, dik, lang, kort, blank, zwart, homo of hetero bent, iets wat iemand uniek maakt.

Daarom heb ik mijn zoon gevraagd om in de rol van Phil Collins te kruipen voor deze tweede hoes. Alleen mocht hij zich een week niet scheren.

21 arns media face value tom 0004 bw cr

UIteraard laat ik ook even de originele hoes van Phil Collins zien: 

facevalue hoes