Regelmatig worden mij vragen gesteld. De meest gestelde vragen vat ik hier even samen. 

ALGEMEEN

Wat doe je met de foto's na afloop van een bruiloft, zwangerschapsshoot, modelshoot of evenement? 
Ik gooi niets weg. De foto's die ik gemaakt heb verdwijnen in mijn archief. Maar, als ik in opdracht werk gemaakt heb, zal ik nooit zonder toestemming iets laten zien op mijn website of op mijn Facebookpagina

Kan ik de originele bestanden van de foto's krijgen om ze zelf te (laten) bewerken? 
Nee, dat kan niet. Als ik een opdracht uitwerk (shoot, bruiloft, zwangerschapsreportage, newborn shoot, sportevenement enz) dan lever ik uitsluitend door mij bewerkt fotomateriaal in JPEG-formaat. De originele RAW bestanden geef ik nooit af. Mocht ik constateren dat er zonder mijn toestemming een JPEG toch bewerkt is dan ben ik gerechtigd daarvoor een aanvullende factuur te sturen. 

Ik vind het bedrag wat een shoot/evenement/bruiloft moet kosten best hoog. Is daar wat aan te doen?
Dat is een lastige. Als ik van de lucht zou kunnen leven en mijn gezin zou kunnen onderhouden dan was dat geen probleem. Helaas lukt dat niet.

Als je nagaat dat een shoot rond de twee uur duurt en evenementen of sport vaak nog langer en er daarna nog eens minimaal een halve dag aan tijd in gaat om de foto's professioneel na te bewerken, dan weet je dat het bedrag eigenlijk een koopje is. Pas buiten een straal van 15 kilometer om Elst ga ik een kleine vergoeding berekenen per gereden kilometer van € 0,25 per KM.

Wanneer is een boeking definitief?
De boeking is definitief op het moment dat ik je per mail de datum en de tijd bevestig die we samen hebben afgesproken.
Tot drie weken voor de shoot kun je kostenloos afzeggen.

Wanneer moet ik betalen?
Je betaalt pas op het moment dat de shoot ook daadwerkelijk plaatsvind. Dat mag contant, maar je kunt het bedrag ook overmaken. Ik hou er niet van om je van tevoren al te laten betalen.
Voor bruiloften dient 50% van het bedrag vooraf aan mij betaald te worden, het restant dient binnen 14 dagen na aflevering van de foto's voldaan te worden. Bij bedrijfsreportages en andere zakelijke shoots wordt de factuur opgemaakt zodra de foto's geleverd zijn via WeTransfer of USB stick.

EVENEMENTFOTOGRAFIE OF SPORTFOTOGRAFIE

Het duurt nog zeker een half jaar voor ons evenement gehouden wordt. Kunnen we je toch al vastleggen?
Jazeker. Graag zelfs. Zodra een boeking staat is die dag gereserveerd en neem ik (tenzij er tijd overblijft) in principe geen andere boekingen meer aan. Hoe korter je voor het evenement of bruiloft probeert een boeking te maken, hoe groter de kans is dat de datum al bezet is. 

We hebben prachtige foto's van ons sportevenement gezien. Kunnen we die krijgen en heb je nog meer materiaal? 
Jazeker dat kan. Onder de kop nabestellingen kun je de prijzen zien. Over het algemeen gebruik ik mijn facebookpagina om een kleine selectie van het beeldmateriaal te laten zien. Meestal is dat niet meer dan slechts 10% van het geschoten materiaal. Wil je weten wat er van je geschoten is, neem dan contact met me op. Dan wordt het geschoten materiaal op een beveiligd deel van de site tijdelijk online gezet zodat je een keuze kunt maken.

Wij zijn een armlastige organisatie en hebben eigenlijk geen budget voor fotografie maar willen toch dat je komt fotograferen. Hoe kunnen we dat regelen? 
De verdeling van het budget is een keuze. Maar ik zou zeggen, neem contact met me op.

BRUILOFTSFOTOGRAFIE

Er zijn vier pakketten voor het vastleggen van een bruiloft. Kunnen wij daar van afwijken?
De pakketten die ik hanteer voor het vastleggen van een bruiloft, zijn met zorg samengesteld. Ze sluiten ook mooi op elkaar aan. Omdat iedereen zijn huwelijk op individuele wijze inricht, is het mogelijk om van de vastgestelde pakketten af te wijken. De praktijk leert dat dit zelden nodig is.

In eerste instantie was de afspraak dat er geen album gemaakt zou worden. Kan dat een half jaar later of zo alsnog? 
Ja hoor, geen enkel probleem. Zoals gezegd, ik gooi niets weg. Dus ook een half jaar of nog langer na dato kan ik alsnog een touwalbum maken. Dit is ook de reden waarom het maken van een fotoalbum van een bruiloft altijd optioneel is. 

ZWANGERSCHAPSFOTOGRAFIE

Wat is het beste moment voor een zwangerschapsshoot?
Dat ligt er aan hoe jij je voelt, maar over het algemeen wordt een zwangerschapsshoot gedaan tussen de 30ste en 35e week van de zwangerschap. De buik is dan op zijn mooist en jij bent over het algemeen nog fit genoeg voor de vermoeienissen van de shoot. 
We kunnen ook een compleet traject afspreken waarin ik je zwangerschap op gezette tijden volg. In dat traject ga je meerdere keren op de foto in zogenaamde mini-fotoshoots van maximaal een half uur tot een uur. Wil je zo'n project, neem dan even contact op zodat ik op basis van je wensen een maatwerk offerte voor het vastleggen van jouw zwangerschap kan samenstellen.

Beschik je over een studio en kleding? 
Ik beschik niet over een volledige studio. Wel kan ik mijn huiskamer ombouwen tot studio als dat nodig is. Ik vind het echter heel belangrijk dat jij je volledig op je gemak voelt. Dat levert de beste resultaten op. Het liefst doe ik daarom een shoot in de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Een mooie locatie buiten bij mooi weer is ook een optie. Waar de fotoshoot plaatsvind is altijd in overleg tussen jou en mij. 

Ik heb wel een paar leuke accessoires en beschik over een paar kledingstukken. Toch adviseer ik je om je eigen kleding mee te nemen naar de fotoshoot. Liefst meer dan je zult dragen want dan hebben we keuze of kunnen we kleding combineren. 

Wat als ik me tijdens de zwangerschapsshoot te moe ga voelen?
Dat lossen we ter plekke op. In elk geval wil ik een shoot niet afraffelen en mindere resultaten krijgen. Het kan dus zijn dat ik zo'n geval een pauze inlas of de fotoshoot helemaal afbreek. Daarna gaan we kijken hoe we verder gaan.

Ik heb visagie geboekt bij de shoot. Moet ik mij dan toch opmaken?
Nee. Je komt geheel naturel en met gewassen haren naar de shoot. De visagiste (ik werk samen met drie ervaren visagistes) zorgt voor de rest. 

Moet ik me voorbereiden op de zwangerschapsshoot?
Jazeker. Voorbereiding is het halve werk. Orienteer jezelf op de het soort foto's wat je wilt maken. De stijl waarin je gefotografeert wordt bepaal jij in overleg met mij. Dat kan van heel romantisch tot stoer en van geheel gekleed tot naakt met alle denkbare tussenvormen. Belangrijkste is dat jij je lekker voelt en helemaal kunt genieten van de fotoshoot. Voorafgaand aan de zwangerschapsshoot vraag ik je om wat voorbeelden te sturen van de stijl waar jij aan denkt zodat ik mijn gedachten daar ook even over kan laten gaan. Heb je geen voorbeelden bij de hand kijk dan eens op Pinterest of Google en zoek op maternity fotografie. 

Een goede nachtrust is ook erg belangrijk. Als je goed uitgerust bent voor de fotoshoot dan ziet je huid er frisser uit en gaat alles wat soepeler en vlotter. Als je je vooraf wilt scheren (oksels, bikinilijn, etc) dan is de avond voor de shoot het beste moment. Op de dag zelf scheren houd een risico in dat je huid rood en geirriteerd overkomt. Wrijf jezelf voor je naar de shoot komt lekker in met een vitaliserende huidcreme. 

Ik heb wat leuke voorbeelden gezien, maar ik twijfel of ik het aandurf om zo gefotografeerd te worden. Wat raad je mij aan?
Mijn eerste advies is altijd om je niet te laten remmen door twijfels. Wat ik namelijk wil voorrkomen, is dat je achteraf denkt: "Had ik het toch maar gedaan." Enkele weken na de shoot is je buik er niet meer en kun je het niet meer inhalen. We maken tijdens de shoot voldoende materiaal waar je uit kunt kiezen. Bevallen de foto's je niet kies je ze niet uit. 

Kunnen mijn man of mijn andere kinderen ook mee op de foto tijdens de zwangerschapsshoot? 
Natuurlijk kan dat. 

Wat moet ik aan tijdens de zwangerschapsshoot? 
Welke kleding je aandoet bepaal jij. Neem voldoende, meer dan nodig zelfs, kleding mee naar de fotoshoot. Afhankelijk van het gekozen pakket kun je 1 tot 3x wisselen van kleding of verschillende sets met elkaar combineren. Kies wel kleding waarin je buik mooi uitkomt. Leg de kleding die je mee wilt nemen al een dag van te voren klaar, dat voorkomt een hoop stress. Denk ook aan accessoires zoals een print van een echo, babyschoentjes, knuffels, speelgoed, dekentjes enzovoorts. 

Aan te bevelen is om de kleding pas aan te trekken als we gaan fotograferen. Hou de kleding rustig voor wat betreft kleur. Zwarte en witte bandeautopjes, zeker als de buik vrij blijft, doen het erg goed bij een zwangerschaps fotoshoot. Ook een groot overhemd of een colbertje werkt erg goed om je buik mooi uit te laten komen. Denk ook aan mooie lingerie mocht  je in lingerie gefotografeert willen worden. 

Als je naar de shoot komt trek dan loszittende kleding aan die geen striemen achterlaat op je buik. De striemen trekken namelijk heel langzaam weg.  

Ik heb striae op mijn buik is dat bezwaarlijk? 
Nee hoor. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. We kunnen door met doeken te werken de striae buiten beeld houden of door middel van fotobewerking verminderen of zelfs helemaal weghalen. 

Ik kan de keuze uit de foto's eigenlijk niet terugbrengen tot 15 stuks. Kan ik meer foto's krijgen? 
Ja hoor, dat kan. Voor elke foto die ik meer aflever dan de 15 stuks die bij de shoot horen, reken ik € 7,50 per foto. Neem je er meer dan 10 extra af betaal je € 5,00 per foto.

MODELSHOOT

Ik ben helemaal geen model. Kan ik toch een fotoshoot boeken?
Natuurlijk kan dat. Ik help je om je op je gemak te voelen, maar ook bij het aannemen van poses. We gaan door totdat jij het gevoel hebt dat we er het maximum uitgehaald hebben.

Als ik foto's in bladen zie, heb ik een behoorlijk ander figuur. Wat doen we daar aan?
Helemaal niets. Waar het om gaat is dat we prachtige foto's maken van jou. Je hoeft absoluut niet superslank of een professsioneel model te zijn om prachtige resultaten te krijgen.

Ik heb een litteken of puistje op mijn lichaam/gezicht. Kan dat weggewerkt worden?
Maak je geen zorgen. Tijdens de sessie kunnen we daar al rekening mee houden door de hoek van fotograferen, door je houding aan te passen, door het licht aan te passen of door er op andere manieren omheen te werken. In de nabewerking kan dit eventueel alsnog weggehaald worden op een subtiele manier.

Is een shoot vermoeiend?
Jazeker. Een fotoshoot is vermoeiend. Daarom raad ik je aan om de avond voor de shoot op tijd naar bed te gaan en voldoende te drinken. Je zult merken dat je huid er dan frisser uitziet. Ga ook niet uitgebreid in de zon liggen of een zonnebankkuurtje volgen in de dagen voor de shoot. Kortom zorg dat je uitgerust bent. Als je je vooraf wilt scheren (oksels, bikinilijn, etc) dan is de avond voor de shoot daarvoor het beste moment. 

Moet ik me voorbereiden op de shoot?
Jazeker. Voorbereiding is het halve werk.Natuurlijk overleggen we veel in de aanloop naar de shoot, maar zelf kun je ook heel veel bijdragen. Een slimmigheidje is het om eens een paar modetijdschriften te nemen en een aantal poses na te doen voor de spiegel. Oefen ook op de expressie. Probeer jezelf een aantal uitdrukkingen zoals dromerig, vrolijk, uitbundig, bekakt, koel/afstandelijk, verleidelijk etc eigen te maken. Op pinterest en google kun je heel veel vinden. Neem gerust voorbeelden mee naar de fotoshoot of geef ze van tevoren per e-mail aan me door. Dan zorg ik dat ze op een laptop staan. Het allerbelangrijkste is echter dat je plezier hebt en je op je gemak voelt, dan komt de rest vanzelf. 

Mag ik iemand meenemen?
Natuurlijk mag je iemand meenemen. Geen enkel probleem, maar liever niet meer dan één persoon. Vooral bij glamour- en boudoirshoots stel ik het zelfs op prijs als er iemand meekomt die als assistente kan fungeren aangezien ik het model per definitie niet aanraak. Is dat niet het geval dan regel ik eventueel een assistente. Wel stel ik het op prijs als de persoon die meekomt, zich op de achtergrond houdt en zich niet bemoeit met de shoot. Bemerk ik dat jij afgeleid wordt en niet met de volle aandacht bij de shoot bent, dan zal ik vragen of de persoon zich even wil terugtrekken. 

Wat moet ik meenemen?
Schoenen met een hak (die komen niet altijd in beeld, maar geven een mooie houding). Liefst meerdere paren.
Neem wat meer kledingsets mee dan de 2 of 3 waarin je gefotografeerd gaat worden. Zo heb je keuze. Zorg dat de kleding goed op elkaar afgestemd is en vermijd drukke prints. Neem sierraden en accessoires mee om de kleding optimaal te maken.
Indien toepasselijk: mooie lingerie en bijbehorende kleding zoals bijvoorbeeld een kimono

Ik hoor dat een glamourfotoshoot altijd naakt is. Is dat zo?
Nee, helemaal niet zelfs. Glamourfotografie heeft vele facetten, waaronder naakt of bedekt naakt (zonder dat de schaamstreek en/of tepels in beeld komen). In mijn beleving is een glamourshoot een fotoshoot waarbij je prachtig gekleed en mooi opgemaakt en gekapt voor de camera verschijnt om op een sexy en stijlvolle manier vastgelegd te worden. 

Moet ik naakt tijdens een glamour- of boudoirshoot? 
Natuurlijk hoef je niet naakt. Die keuze is volledig aan jezelf. Het is mogelijk om tijdens de shoot een eerdere keuze nog te veranderen. Ik pas me dan direct aan. Ik wil je wel adviseren om 'open en vrij' de shoot in te gaan. Afhankelijk van hoe je je voelt tijdens de shoot kun je dan je keuzes maken. Hou in gedachten dat je misschien spijt zou kunnen krijgen dat je het niet gedaan hebt als je de eindresultaten ziet.  

Ik ga naakt of bedekt naakt op de foto. Waar moet ik aan denken?
Zorg ervoor dat je geen knellende kleding of ondergoed draagt als je naar de shoot komt. De knelstrepen trekken maar heel langzaam weg. Daarnaast is het raadzaam om een badjas mee te nemen om zodra je klaar bent of ik iets aan de lichtsetting moet veranderen, toch iets aan te kunnen trekken.

Komen de foto’s van mijn glamour of boudoirfotoshoot online?
Absoluut niet. Ik streef er altijd naar dat we heel relaxed en vol plezier gaan werken aan jouw shoot. De foto's die we tijdens de fotoshoot maken zijn in eerste instantie strikt privé en alleen bestemd voor jou. Ik begrijp het volledig en zal nooit druk op je uitoefenen om foto’s online te zetten. Alle foto’s blijven dan voor iedereen, online en offline, verborgen. Ze staan in een beveiligde map op mijn computer. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van jou zal ik foto’s online plaatsen op mijn eigen website en/of facebookpagina waarbij jij de keus hebt welke foto’s online komen. 

Ik ga een TFP/TFCD shoot doen. Wat zijn de rechten en plichten? 
Een TFP/TFCD shoot is geen vrijblijvend gebeuren. Voor mij is het een traject als bij een normale shoot met dien verstande dat jij mij niet hoeft te betalen en ik jou niet hoef te betalen. Voorafgaand aan de shoot maak ik een zogenaamde shootbevestiging op. Dat is een soort van contract waarin alle zaken die voor mij als fotograaf en voor jou als model van belang zijn geregeld worden. Een dergelijke bevestiging wordt ook gemaakt voor betaald werk. 

Hoe oud moet ik minimaal zijn voor een glamour of boudoir fotoshoot?
Glamour (gekleed) kan al vanaf 16 jaar maar wel onder begeleiding van een ouder. Bedekt naakt of naakt kan pas vanaf minimaal 18 jaar. Dit geld ook voor lingerie en/of boudoir.

Hoe oud mag ik maximaal zijn voor een shoot?
Daag me uit. Er is geen bovengrens voor wat betreft leeftijd. Al ben je 90 en wil je mooi en stijlvol vastgelegd worden. We gaan samen aan de slag om dat voor elkaar te krijgen.